Inhoud

juli 2016

vrijdag 1 juli 2016

Bijna vijf keer zo veel snellaadpunten in 2015

Steeds meer van de plug-in elektrische voertuigen kunnen naast ‘normaal laden’ ook snelladen. In 2015 groeide het aantal openbaar toegankelijke snellaadpunten sterk (semipubliek en publiek). In september 2014 stonden er 103 snellaadpunten in Nederland. In september 2015 was het aantal snellaadpunten al 387 en in februari 2016 staan er al  476 snellaadpunten  in Nederland. Bijna alle snellaadpunten zijn semipubliek, de meeste van deze snellaadpunten zijn echter wel 24 uur per dag beschikbaar voor alle elektrische rijders, net als publieke snellaadpunten (zie grafiek). De groei van het aantal snellaadpunten is van belang voor de komst van steeds meer elektrische auto’s die kunnen snelladen en die een grotere actieradius hebben (zie ook NRC).


Bron: klimaatmonitor, februari 2016

De sterke groei van het aantal snellaadpunten is mede te danken aan de uitgifte van vergunningen voor het plaatsen van snellaadpunten langs de Rijkswegen door Rijkswaterstaat. Zo heeft Fastned langs de Nederlandse snelwegen al 50 snellaadpunten geplaatst (zie kader). Ook de ANWB heeft langs de snelwegen 30 snellaadpunten  staan.

In 2015 hebben ook de gemeenten Amsterdam en Den Haag aanbestedingen georganiseerd om het aantal snellaadpunten in hun stad te laten groeien. In januari zijn bij Amsterdam Centraal 2 snellaadpunten geplaats, de andere snellaadpunten zullen in 2016 geplaatst worden. De snellaadpunten zullen veel gebruikt worden door bedrijven, voornamelijk door de taxibranche.


Kaart met snelladers in Nederland en Belgie.
Klik hier als u de kaart in een apart venster wilt openen.

Kijken we naar het aantal snellaadpunten op provinciaal niveau, dan is de provincie Zuid-Holland koploper. In deze provincie kunnen elektrische auto’s op 94 locaties snelladen. De provincie Gelderland heeft 79 snellaadpunten staan en daarna volgen Noord-Holland (57) en Utrecht (56). De 3 provincies met de minste snellaadpunten zijn Flevoland (9), Groningen (12) en Drenthe (12) (klimaatmonitor, februari 2016).

Bron: klimaatmonitor, februari 2016

De laadtijd van een elektrische auto wordt met snelladen verkort van ca. 6 tot 10 uur (afhankelijk van de grootte van de accu) tot circa tot 10 tot 30 minuten. Snelladen kan met een vermogen groter dan 44kW. Met de mogelijkheid tot snelladen wordt het laden van een elektrische auto weer meer vergelijkbaar met het tanken van een conventionele auto.
Met deze snellaadpunten is een auto in 15 tot 20 minuten opgeladen met groene stroom. Op het dak van de stations komen zonnepanelen. Met deze zonnepanelen wordt een gedeelte van de elektriciteit voor de laadbeurten opgewekt. De overige elektriciteit is groene stroom van alleen zon, wind en water.
Alle type plug-in hybride en elektrische auto’s die kunnen snelladen kunnen van de laadstations gebruik maken. Betalen kan via een app op de mobiele telefoon. Meer informatie: www.fastned.nl.

Nederland krijgt netwerk snellaadpunten 
Fastned en het Zwitserse bedrijf ABB gaan langs de Nederlandse snelwegen 130 snellaadstations realiseren. De stations worden niet meer dan 40 km van elkaar geplaatst. De eerste 50 stations zijn al geplaatst en binnen 2 jaar worden de laatste 80 geplaatst. De totale uitrol zal Nederland een koploper maken op het gebied van snelladen.

Snellader van Fastned


Klik hier voor volgend blog à

Geen opmerkingen:

Een reactie posten